Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Akdeniz
  3. Antalya
  4. Alanya
  5. Alanya

Alanya Mağaraları

Alanya Mağaraları

 

Dim (Gavurini) Mağarası

Alanya'nın doğusunda Cebireis Dağı'nın batı yamacında yer alan Dim Mağarası’nın çevresi piknik alanlarıyla çevrili.Toplam uzunluğu 357 metre olan mağaranın sonunda küçük bir göl var. Alanya'ya yakınlığı ve etrafının  piknik yerleriyle çevrili olması nedeniyle ziyaretçi akınına uğrayan mağara, tarih öncesi devirlerde barınak olarak kullanılmasından dolayı çevre halkı tarafından "Gavurini Mağarası" olarak adlandırılmış. Mağaranın yakınında piknik yeri olarak kullanılan, tabanı çınar ağaçları, yamaçları çam ormanları ile kaplı Dim Vadisi bulunuyor.

 

Aşıklar Mağarası

Aşıklar Mağarası’nın kapısı deniz yüzeyinden iki metre yükseklikte ve insanın girebileceği büyüklükte. Bu kapı sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplı.

 

Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara’nın girişi teknelerin içeri girmesine olanak sağlayacak büyüklükte. Deniz dibinde oluşan renkler görülmeye değer.

 

Çimeniçi Mağarası

Çimenini Mağarası, Alanya'nın doğusunda Cebireis’in güney eteğinde, Şıhlar (eski adı Şeyhler) köyü yakınlarında bulunuyor.

Toplam uzunluğu 10 metre olan mağara, bir dik çıkış dışında tamamen yatay. Mağaranın havası açık havaya nazaran oldukça serin. İçerisinin ortalama sıcaklığı 17ºC -20ºC civarında. Çimeniçi, birbirleriyle bağlantılı çok sayıda odacık ve iki kattan oluşuyor. Başlangıçta doğu kuzeydoğu-batı güneybatı yönünde tek bir boşluktan oluşan mağara, zamanla traverten sütunlar tarafından bölününce odacıklar meydana gelmiş. Yaklaşık 60 metrelik dik bir çıkışla ikinci bölüme geçiliyor. Girişe göre 10 metre yukarıda olan bu bölge, iki büyük odadan oluşuyor.

Çimeniçi Mağarası traverten birikimi açısından son derece zengin. Odaları oluşturan traverten sütunların yanısıra yan duvarlar da perde travertenlerle süslü. Mağaranın tarih öncesi dönemlerde kullanıldığı sanılıyor.

 

Damlataş Mağarası

1948 yılında tesadüfen keşfedilen Damlataş, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası. Alanya şehir merkezine 3 kilometre mesafede yer alıyor. Toplam uzunluğu 300 metre olan mağara kuru, yatay mağara tipinde. 200m2‘lik bir alanı kaplayan, çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü verdiği Damlataş'ın yüksekliği 15 metre.

Havasının astım hastaları için son derece yararlı olduğu söylenen mağaradaki sarkıt ve dikitlerin, MÖ 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği tahmin ediliyor.


Popüler Yerler