Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Marmara
  3. Çanakkale
  4. Bozcaada

Bozcaada'yı keşfedin

Bozcaada'yı keşfedin

 

Bozcaada ekonomisinin temeli, iklimin özelliği sebebiyle bağcılık ve şarapçılık üzerine.

Bozcaada’da bağcılık, herhalde adanın tarihi kadar eski. Derler ki: Ada’ya ismini veren Tenes, bugünkü Poyraz Limanı çevresinde yabani asmayı bulmuş, onu geliştirerek kuntra asma denilen şimdiki durumuna getirmiş. Üzüm Bozcaada’da hayatın ayrılmaz bir parçası. Milattan önceki Thenedos paralarında bile üzüm salkımı görülüyor.

Ada’nın toplam yüzölçümündeki 18 bin 500 dönüm alan bağlarla kaplı. Gerek sofralık üretilen Çavuş üzümü, gerekse Karasakız ve Vasilaki gibi şaraplık üzüm çeşitleriyle, bağcılık literatüründe de yer alıyor. Evliya Çelebi Bozcaada’yı  “..buradaki gibi güzel Çavuş üzümü, dünyanın hiçbir yerinde yetişmez..” diye anlatıyor.

Talay (Truva), Ataol (Eski) ve Rağbet (Yunatçılar), Bozcaada’daki şarap fabrikalarında üretilen şaraplardan. Bugün Bozcaada, şarap fabrikalarının yanı sıra kimi evlerde üretilen leziz şaraplarıyla da ünlü. Bozcaada’daki yerel üzümlerin lezzetini taşıyan şaraplardan satın almayı ihmal etmeyin!

Balıkçılık, Ada’nın konumu gereği Bozcaada’da önemli yer tutuyor.

Balıkların göç yolları üzerinde bulunan ada ile Anadolu kıyıları arasındaki denizin en dar yeri üç mil, en derin yeri ise yetmiş metre. Bu özelliği sebebiyle, balık göçleri sırasında Bozcaada, çevrede avlanmaya gelen irili ufaklı bir çok balıkçı teknesini misafir ediyor. Ada çevresinde Ege’nin en güzel ve en lezzetli balıkları bol miktarda bulunuyor. Tertemiz denizinden kimsenin oltası ya da ağları boş çıkmıyor.