Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Ege
  3. İzmir
  4. Selçuk

EFES KEŞFEDİN, SELÇUK

EFES KEŞFEDİN, SELÇUK

Efes’e 3 km uzaklıktaki Selçuk, şirin bir ilçe. Efes gibi dünya çapında önem kazanmış bir antik kente ev sahipliği yapan Selçuk’ta da tarihi zenginliklere rastlanıyor. Bunların en başında stratejik öneme sahip Selçuk Keçi Kalesi geliyor. Kalenin çarpıcı bir öyküsü var...

 

Selçuk Kalesi

Dimdik bir yamacın tepesinde bulunan ve konumu nedeniyle bir türlü ele geçirilemeyen, gözcülerin  beklediği bu kaleyi kuşatmak isteyenler; bir plan yapıp boynuzlarına şamdanlı fenerler bağlı yüzlerce keçiyi dağ eteklerinde kaleye doğru sürmüşler.

Kaledeki gözcü ve askerler, gece karanlığında keçileri kendilerine yaklaşan yüzlerce kişilik bir ordu zannedip arka kapıdan kaçınca, kale ele geçirilmiş. Keçilerin katkısıyla alınan bu kaleye de "Keçi Kalesi" adı verilmiş.

Çamlık Buharlı Lokomotifler Açık Hava Müzesi demiryolu ve karayolu ile Selçuk'a 7 km. uzaklıkta, 160 dönüm arazi üzerine kurulu. Mustafa Kemal Atatürk, Ege manevraları sırasında Beyaz Özel Treni ile karargahını bu istasyona kurmuş, manevralar süresince Ege sahillerine buradan ulaşmak suretiyle manevraları takip etmişti. Burada 25 adet muhtelif tipte TCDD' de hizmet görmüş ve yaşları 50-80 olan Buharlı Lokomotifler sergileniyor.

 

Belevi Mausoleumu

İzmir yolu üzerinde Selçuk'tan 13 km. uzaklıktaki yol kavşağının doğusunda, Belevi beldesinde bulunan bu anıt, dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnassos Mausoleumu'ndan sonra Anadolu'nun en büyük ve en yüksek mezar anıtı. Helenistik Çağa tarihleniyor.

 

Su Kemerleri

Su Kemerleri, Bizans Dönemi kalıntılarından. Doğu yönünden gelip Ayasuluk Tepesi'ne doğru giden Bizans Su Yolunun kalıntıları tren istasyonu çevresinde ve asfaltın iki tarafında görülebiliyor. Restore edilmiş haliyle su kemerleri bugün Selçuk'un simgesi olan leyleklerin barınma ve üreme yerleri olmuş. Bir diğeri ise, Selçuk-Aydın karayolunun 6. km.sindeki Gaius Sextillius Pollio Aquaduct'ü olarak tanınan ve Ağustus Dönemi'nde yapılmış olan Su Kemeri.

 

 

Mağaralar

Şirince Köyü’nden dönüşte Selçuk'a 2 km. kala vadinin yamacında bulunan Sütni Mağarası ilçenin en önemli mağarası. Mağarada beyaz su damlayan sarkıt ve dikitler var. Doğumdan sonra sütü yeterli olmayan kadınlar damlayan sulardan içtikten sonra, mağaraya çıkamayanlar ise mağaradan getirttikleri taşları memelerine koyarak sütlerinin çoğaldığına inanmışlar.

 

İsabey Camii

Ayasuluk Tepesi’nde St. Jean Bazilikası'nın batı yamacında bulunan İsa Bey Camii bir Selçuklu Dönemi yapısı. İsa Bey tarafından 1375 yılında inşa ettirilmiş.

 

İsabey Hamamı

İsabey Camii ile birlikte yapılmış. Klasik Türk hamamının bütün özelliklerini taşıyor. Bütün mekanlar kubbeli. Kubbe kasnağını taşıyan kirşleri benzerlerinin en güzeli.

 

Saadet Hatun Hamamı Müzesi

Türk hamamlarının kökeni Roma hamamlarına dayanıyor. Roma devrinde önemli bir yer tutan hamam kültürü Bizans devri ortalarına dek etkisini sürdürmüş, daha sonra unutulan bu kültür, Türklerle birlikte yeniden ve  daha canlı olarak ortaya çıkmış.

Selçuk yöresinde bilinen 7 eski Türk hamamı var. Bu hamamlardan biri de kitabesine göre Saadet Hatun Hamamı olarak adlandırılıyor. 16. yüzyıla tarihlenen hamam, geleneksel Türk hamamlarının birçok özelliklerini taşıyor, soğuk, ılık ve sıcak olmak üzere üç bölümlü. 1970 yılına dek yıkık durumda olan hamam 1972 yılında Efes Müzesi'nce onarılmış.

 

DEVE GÜREŞLERİ FESTİVALİ

Selçuk en çok, her yıl düzenlenen "Deve Güreşleri Festivali" ile anılıyor. Her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü yapılan festival için Ege ve Akdeniz'in değişik yörelerinden getirilen develer, özenle süslenerek güreş öncesi Selçuk caddelerinde dolaştırılıyor. O gece hemen hemen her restoranda dansözler oynatılıyor, sokaklarda davul-zurna çalınıyor, halaylar çekilerek sabaha kadar eğleniliyor. Gecenin sonunda bu kez de tarihi Efes Stadı'nın saha kenarında önceden yer kapanlar; eğlenceye mangallarda çöp şiş ve sucuk pişirerek, piknik yaparak devam ediyorlar. Tribünleri dolduran binlerce seyircinin gözleri önünde anonslarla piste çağırılan develer, güreşe başlıyor ve güreş ancak birinin yaralanması veya kaçması halinde son buluyor. Gün batımına kadar süren ve yerli yabancı turistlerin görüntüledikleri bu güreşler, yörede haftalarca sürüyor.


    Keşfedin, Selçuk
  • KUŞ CENNETİ

    Efes kentine 6 km uzaklıktaki Pamucak kilometrelerce uzanan kumsalı ile bir doğa harikası.
    07.07.2015
  • ŞİRİNCE

    Eski bir Rum köyü olan Şirince, Efes’e 12 km., Selçuk’a ise 7 km. uzaklıkta.
    07.07.2015
Popüler Yerler