Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Ege
  3. Aydın
  4. Kuşadası

KUŞADASI, KEŞFEDİN

MAGNESİA

Germencik, Ortaklar-Söke karayolu üzerindeki kent, en görkemli günlerini Helenistik Çağ’da yaşamış. Yaklaşık 1.5 km’lik bir alanı kaplayan Magnesia, surlarla çevrili. Hermogenes’in başyapıtı Artemis Leukophryene tapınağı burada yer alıyor. Ayrıca hamam, tiyatro ve stadyum diğer önemli yapılar.

 

ALİNDA

Aydın’a bağlı, Karpuzlu Köyü üzerinde yer alan Alinda, önemli Karya kentlerinden biri.

Hekatomnos'un kızı olan Ada, kardeşi Pixodaros tarafından Halikarnassos'tan kovulunca MÖ 340'ta Alinda'ya çekilmiş ve bu şehri kendisine başkent yapmış. Alinda'da bugün de ayakta kalan en önemli yapı agora. Akropolün güney-batı eteğinde tiyatro yer alıyor. Akropol'de yalnız planı belli olacak durumda iki adet tapınak temeli bulunuyor.

 

ALABANDA

Karya kentlerinden biri olan Alabanda, Aydın’ın Çine ilçesi'ne 7 km uzaklıktaki Araphisar Köyü üzerinde kurulmuş. Byzantionlu Stephanos'un bildirdiğine göre şehre, bu ismi kral Kar, oğlu Alabandros'un at yarışı kazanması üzerine vermiş. Alabandalıların büyük bir zenginliğe sahip olduğunu, lüks içinde yaşadıklarını ve şehirdeki bütün kızların harp çaldıklarını Strabon'dan öğreniyoruz. Kentteki önemli yapılardan biri bouleuterion. Bunun dışında doğuda yoğun şekilde görülen lahitler, nekropolün burada yer aldığını gösteriyor. Bunun dışında su kemeri ve tiyatro ayakta kalan yapılardan.

 

GERGA

Aydın’a bağlı, Çine - Deliktaş mevkiinde yer alan kent, Alabanda antik kentinin 13 km kuzeybatısında bulunuyor. Kentin tarihinin Arkaik Döneme kadar gittiğini gösteren izler bulunuyor. Halen kent içinde görülen kalıntılar Arkaik Dönem ve Roma Dönemine ait. Dağlar arasında kurulmuş olan Gerga, Karya karakterini taşıyan kentlerden biri olarak nitelendiriliyor. Sur duvarları tipik Karya stilinde. En önemli yapı, halen ayakta olan ve tapınak olarak adlandırılabilecek özelliklere sahip yapı. Büyük kesme taşlardan yapılmış, yapının üçgen alınlığında yazı bulunuyor. Yapının hemen altında yere düşmüş dev heykelin Kybele'ye ait olabileceği düşünülüyor.

 

NYSA

Aydın’a bağlı Sultanhisar sınırları içindeki Karya kentlerinden. Kent ile ilgili en önemli bilgileri yaşamının büyük bölümünü Nysa'da geçiren Strabon'dan alıyoruz. Strabon kentin iki bölümden oluştuğunu anlatıyor. Şehri ikiye bölen sel yatağının batısında gymnasium, kuzeyinde Bizans yapı kalıntısı ve kütüphane yer alıyor. Kütüphanenin kuzeyinde ise sahne binasında görülen kabartmalarıyla ayrı bir öneme sahip olan tiyatro bulunuyor. Sel yatağının doğusunda ise odeon ve bouleuterion mevcut. 


Popüler Yerler