Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Marmara
  3. Balıkesir

Marmara Denizi’nin gerdanlığı MARMARA ADASI

 

 

Marmara Denizi’nde Marmara ve Avşa dışında kiminde hiç yerleşim olmayan, sadece fırtınaya yakalanan balıkçıların sığındığı küçük adacıklar da var. Ekinlik, adı gibi ekilip dikilebilen bir ada. Kapıdağ Yarımadası ile Avşa arasında Paşa Limanı, Paşa Limanı ile Avşa arasında, Erdek’in 250 metre açığında da Zeytinli Adaları, Marmara Denizi’nin diğer küçük adaları. Kapıdağ Yarımadası’nın karşısında sıralanan irili ufaklı bu adalara feribot, deniz otobüsü, vapur ve motorlarla ulaşılabiliyor.

 

Marmara Adası, giderek kirlenen Marmara Denizi'nde, denize girilebilecek birkaç yerden birisi. İstanbul'a deniz yolu ile kuş uçuşu 72 deniz mili mesafesinde bulunuyor.

Sahile yakın yerlerde zeytinlikler, bağlar, yükseklerde kızılçamlar ve güneyde makiler, Marmara Adası'nı yakınındaki diğer adalardan ayırıyor. Hemen yakınındaki Avşa'da turizm sezonu daha canlı yaşanırken, Marmara'da sakinlik ve mütevazılık göze çarpıyor. Belki de bu nedenle ada doğal yapısını bugüne dek korumayı başarabilmiş.

Marmara Adası’nın merkeze 5 km. uzaklıkta yer alan Gündoğdu Köyü'nde pansiyonculuk 1985 yılında başlamış. Köyde pansiyonların yanı sıra restoranlar, benzin istasyonu ve postane bulunuyor. Geçmişte şaraphaneleri ve zeytinlikleriyle ünlü Gündoğdu'da artık şarapçılık yapılmıyor. Yeşil doğa örtüsü ise, diriliğini ve güzelliğini hâla koruyor.

Yüzölçümünün yaklaşık yarısı orman alanı olan Marmara Adası, Aba, Köle, Manastır ve Mestanaga koyları ile birbirinden güzel plajları barındırıyor.

Adanın güneydoğu sahilinde yer alan iki köyden biri olan ve adanın sebze ambarı olarak anılan Topağaç'ın bugünkü halkı Bulgaristan, Selanik ve Arnavutluk göçmenleri. Köy geniş bir ovaya kurulmuş ve verimli topraklara sahip.

Adanın hemen her beldesinde balıkçı restoranları bulunuyor. Fiyatlar verdikleri hizmete göre oldukça ucuz. Köylerden taze ve kurutulmuş adaçayı, zeytin ve saf zeytinyağı alabilirsiniz.

 

 

Asmalı Köy

Asmalı Köyü, merkeze 15 kilometre uzaklıkta. Yeşillikler içindeki görkemli evleri ve sakin yaşamıyla dikkat çeken Asmalı'nın sakinleri Sürmeneliler ve Bulgaristan göçmenleri. Köydeki bazı evler pansiyon olarak kiraya veriliyor. Ancak sayıları çok kısıtlı. Her zaman taze balık bulabileceğiniz restoranı, size adanın ev yemeklerini de tattırıyor.

 

 

Saraylar Köyü

Adanın kuzeyindeki Saraylar Köyü'nün, zengin mermer yataklarından çıkartılıp işlenen mermerlerin nakledilmesi için oldukça büyük bir limanı var. Mermer ocaklarının yer aldığı köyün güney yamaçları, uzaktan bakıldığında köstebek yuvasını andırıyor. 1912'de buharla çalışan makinelerin kullanıldığı Türkiye'nin ilk mermer kesme fabrikası ve iyi korunmuş bir de kilisesi bulunuyor. Saraylar'ın sahil kesimi Abrüz'den ise yarımadanın her iki yanındaki kıyılar kuşbakışı görülebiliyor.

 

Çınarlı Köyü

Asırlık çınarlarıyla ünlü Çınarlı Köyü, ince kumul sahil şeridine ve temiz bir denize sahip. Köye iskelenin hemen yanından kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Pansiyonculuk epeyce yaygın. Köyün biraz ilerisindeki Kayaburnu Koyu ise, yüzmek için sessizlik arayanların gözde yerlerinden biri.

 

Resimaltı

Marmara Adası’ndan köylere minibüslerle ulaşabilirsiniz. Ancak ada ruhunu tatmak isteyenler mutlaka tekne turunu tercih etmeli. Marmara Adası’ndan, adanın karadan ulaşılamayan bakir koylarına, Avşa'ya ve köylere tekne turları düzenleniyor.

 

Nato Yolu’nda trekking

İlçe merkezi ile Saraylar arasındaki eski Nato Yolu adanın 709 metre yüksekliğindeki Radar tepesi’ni aşan iyi bir trekking parkuru. Ama araba yolu olarak kullanılan bu yolu değil de patikaları tercih etmek isterseniz, sıkı bir yürüyüşle 2.5 saatte tepeye ulaşılabilirsiniz.

 

NASIL GİDİLİR?

Vapurla...

Denizcilik İşletmeleri'ne ait vapur Haziran'ın 20'sinden sonra pazar günleri hariç her sabah 8:30'da İstanbul Sarayburnu İskelesi'nden kalkıyor. Vapur önce Marmara, sonra Avşa Adası'na uğruyor. Yolculuk yaklaşık 6 saat sürüyor.

Denizcilik İşletmeleri (0212) 251 50 00

Deniz otobüsü ile...

İstanbul Deniz Otobüsü İşletmeleri'ne ait deniz otobüsleri her gün 19.00'da Bostancı'dan kalkıyor ve 19.30'da Yenikapı'ya uğrayarak Marmara ve Avşa'ya gidiyor. Dönüş ise her gün Marmara'dan 17.00, Avşa'dan 17.30'da.

Yenikapı Deniz Otobüsleri (0212) 516 12 12

Feribotla...

Tekirdağ Barbaros'tan Marmara Adası'nın Saraylar Beldesi’ne her gün saat 16.00'da arabalı vapur kalkıyor, İstanbul Seyahat, Esenler otagarından feribotla karşılıklı sefer düzenliyor, Erdek'ten de Marmara ve Avşa adalarına günde iki kez feribot kalkıyor.

İstanbul Seyahat (0.212) 658 26 26

Tekirdağ Feribot İskelesi (0.212) 252 21 00

Erdek İskelesi (0.266) 835 11 84

 


    Keşfedin, Balıkesir
  • BURHANİYE - ÖREN

    Altın kumlu Örentepe plajları; Örentepe-Akçay arasındaki ceviz, palamut, kavak, söğüt ve incir ağaçları; denizi ve ince kumuyla ünlenen İğdeburnu plajları
    09.07.2015
  • AYVALIK PLAJLAR

    İlçe merkezinden 5 kilometre uzaklıktaki plaj, uzun kumsalı ve temiz deniziyle tanınıyor.
    08.07.2015
  • AYVALIK KEŞFEDİN

    Ayvalık’ın karşısında kalan adaya Rumlar, Moshinos adını uygun görmüşlerdi.
    08.07.2015
Popüler Yerler