Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Akdeniz
  3. Antalya
  4. Alanya

Alanya Antik Kentler

Alanya Antik Kentler

 

 

Leartis-Learti (Mahmutlar Harabeleri)

Büyük ören ya da büyük kilise diye de adlandırılan Leartis, ilçenin kıyısındaki irili ufaklı tepelerin yamaçlarına kurulmuş.

İlçe merkezine 22 km. uzaklıktaki kentte kiliseler, hamamlar, sarnıçlar, iskan merkezleri, küçük bir stadium, tiyatro, sütunlu caddeler ve tapınaklar bulunuyor.

 

Syedra

Syedra, M.Ö. 3. yüzyılda bugünkü Kargacı ve Seki köylerinin sınır oluşturduğu bir tepede kurulmuş.

Bölgedeki kitabelerden kentin Roma kalıntısı olduğu anlaşılıyor. Kentin anıtsal giriş kapısının lentosu hala sağlam. Sütunlu caddenin iki yanında, çeşitli amaçlarla yapılmış tarihi eserler ve mozaikler sıralanmış. Şehrin içinde muhtemelen su deposu olarak kullanılmış üç havuz bulunuyor.

 

İotepe (Aytap) Liman kenti

Aytap, Alanya'nın 30 kilometre doğusunda yer alıyor. Kral Antichus'un karısı İotape'ın anısına kente bu adı verdiği biliniyor. Kentin 50x100 metre boyutlarında bir limanı var. Yarımada şeklinde  oldukça yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş kalesine zorlanarak çıkılmasına karşın, görülen manzara tüm yorgunlukları unutturacak güzellikte. Iotape kentinin antik caddesi, hamamı, kilisesi, nekropol ve akropolü, çevrede bulunan diğer antik kentler içinde en sağlam kalanları. Tek odalı, üstü kapalı mezarlar kentin önemli antik kalıntıları arasında.

 

Hamaxia

Alanya’ya 12 kilometre uzaktaki kent ile ilgili dönemin coğrafyacısı Strabon, gemi yapımında kullanılan sedir ağaçlarının bol olduğundan bahsediyor. Helenistik dönemin özelliklerini de taşıyan kentin en önemli kalıntılarından biri önünde havuzu da bulunan antik çeşme. Yarım daire planlı, oturma sıraları halen sağlam olan ve yazıtlarla donatılmış eksedra, dini yapı kompeksi ve nekropol kentin diğer önemli kalıntıları. Hamaxia, 2. ve 3. yüzyıllarda Korakesiona’ya (Alanya) bağlı olarak varlığını sürdüren küçük bir yerleşim. Ören yerine giriş ücretsiz. Kentin deniz tarafına bakan yamacından bakıldığında harika bir Alanya manzarası ile karşılaşılıyor. Açık havada Gazipaşa’dan Manavgat’a kadar uzanan sahil şeridini seyretmek mümkün.

 

Colybrassus

Roma döneminden bugüne gelen kent, Alanya’nın 30 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Çevreye dağılmış durumdaki yazıtlar, kent tarihine ilişkin önemli bilgiler içeriyor. Kentteki en önemli kalıntılar; İyon tarzında inşa edilen tapınak, nekropoldeki lahitler ve kaya mezarı. Kaya mezarın cephesi anıtsal bir görüntüde. Tek mekandan oluşan mezar odasına 18 basamaklı bir merdivenle çıkılıyor, girişin üstü basık kemer şeklinde yontularak içi Medusa başı ile süslenmiş. Kemerin iki yanı ise kartal motifli. Kentte ayrıca odeon, kuleli kent duvarları, eksedra, konut kalıntılarından örnekler görülebilir. Ören yeri ücretsiz gezilebiliyor. Antik kentin bir adı da Ayasofya.


Popüler Yerler