Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Ege
  3. Muğla
  4. Bodrum

Bodrum'un tarihi ve kültürel değerleri

Bodrum'un tarihi ve kültürel değerleri

Mausoleion Açık Hava Müzesi

Karya Kralı Mausolos’un mezarı burada olduğu için, anıt onun adıyla anılıyor. Karısı aynı zamanda kız kardeşi olan Kraliçe II Artemisia tarafından MÖ 353 yılında dönemin ünlü mimarlarına yaptırılmış.  Büyük Anadolu depremiyle neredeyse tamamen yıkılan ve dünyanın 7 harikasından biri olarak anılan 42 metre yüksekliğindeki bu anıt mezarın yerinde bugün küçük bir müze bulunuyor. Günümüz kullanılan "mozele" sözcüğü kral Mausolos'un adından geliyor. Mausoleion'a ait taşların pek çoğu Bodrum Kale'sinin yapımında kullanılmış, rölyefli güzel parçaları ise 19. yüzyılda yaptıkları kazı sırasında İngilizler tarafından British Museum'a götürülmüş.

 

Antik Tiyatro

Göktepe'de, Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde yer alan Antik Tiyatro, Halikarnassos'tan günümüze kalan en önemli yapılardan biri.

Antik çağ geleneklerine uygun biçimde üç ana bölümden oluşuyor. Skene (sahne binası), Orkestra (yarım yuvarlak) ve Kavea (oturma kademeleri). Oturma kademeleri yumuşak kaya oyularak yamaca inşa edilen Tiyatro, 53 sıralı ve 13.000 kişilik kapasiteye sahip.

Bodrum Kalesi

MS 15. yüzyılda Rodos  Şövalyeleri (St. Jean) tarafından St. Peter adına 99 yılda inşa edilen Bodrum Kalesi, karadan ya da denizden Bodrum'a yaklaşıldığında muhteşem görünümü ile büyüleyici bir görüntü yaratıyor.

Bodrum Kalesi, tarihi öneminin yanı sıra, dünyanın en büyük sualtı arkeoloji müzesi olma özelliğine de sahip. Halikarnassos'un ilk kurulduğu noktada Zephyrion adası üzerine kurulan

Kale’nin yapımı sırasında Mausolos Anıt Mezarı’nın taşları ve rölyefleri kale duvarlarında kullanılmış. Yaklaşık 30.000 m2'lik alana sahip olan kalede 5 kule bulunuyor. Bunlar Fransız, İngiliz, İtalyan, Alman kuleleri ile Yılanlı Kule. 180x185 metre ölçülerindeki kalenin en yüksek yeri, deniz seviyesinden 47.5 metre yüksekliğindeki Fransız Kulesi. Kale duvarlarında 249 adet arma bulunuyor. Osmanlılar, Kale içindeki kiliseye bir minare ilave ederek bir cami haline getirmişler. Ayrıca bir de küçük Türk Hamamı eklenmiş. 1595'te hapishane olarak kullanılan ve en ünlü kalebenti Halikarnas Balıkçısı olan Kale bugün müze olarak düzenlenmiş.

 

Antik Surlar

Bodrum kenti antik sur duvarlarının MÖ 364 yılından sonra inşa edildiği sanılıyor. Sur duvarlarının toplam uzunluğu 7 km. Surlar liman batısından başlayarak ve Göktepe'yi de içine alarak, tüm kentin etrafını çeviriyor. Surların limanla buluştuğu noktalarda batıda Salmakis ve doğuda Zefiron kaleleri inşa edilmiş. Doğuya açılan Myndos Kapısı’nın büyük bölümü ise bugüne kadar ayakta kalabilmiş. Myndos Kapısı, bir kapı avlusunun iki yanında yer alan birer anıtsal kitleden oluşuyor. Büyük İskender MÖ 334 yılında kenti kuşattığında, bu kapının önüne Bodrumlular’ın yaklaşık 15x7,5 metrelik bir hendek kazdırdığı yazılmakta. Surların kuşatma sırasında tahrip olan bazı bölümleri ise yine Büyük İskender tarafından onarılmış.

Myndos Kapısı

Myndos Kapısı, kentin batısında, Halikarnassos'un giriş kapılarından biri. MÖ 364 yılından sonra inşa edildiği sanılıyor. Myndos kapısı iki anıtsal kule ile onların ardında şehre girilen kapının yer aldığı bir iç avludan oluşmaktaymış. Bu kapının kuzeyinde yer alan surlar ile kulelerin onarımının birinci aşaması 1999 yılında tamamlanmış.

Kaya Mezarları

Tiyatronun daha yukarısında ve yamaçta Helenistik ve Roma devrine ait kaya mezarları yer alıyor.

Osmanlı Tersanesi

Osmanlı Tersanesi'nin öyküsü Osmanlı Donanması'nın Ruslar tarafından 1770'de Çeşme Limanı'nda yok edilmesi ile başlıyor. 1775 yılında ihtiyaç duyulan yeni gemilerin inşasını hızlandırmak için Bodrum Limanı'nın batısında ilk tersane inşa edilmiş. Bu tarihlerden sonra sık sık kullanılan Bodrum Tersanesi'nde çok sayıda gemi inşa edilmiş. Bodrum Osmanlı Tersanesi etrafının sur duvarları ile çevrili olduğu, günümüze kalan duvarlardan ve bu duvarlar üzerinde yeralan bir kapıdan anlaşılmakta. Kapı ve surlar üzerinde bulunan bir Osmanlı Kulesi tahrip olmuş. Günümüzde kullanılmayan, eski bir mezarlık da sur duvarlarının arkasında yer alıyor.

Çıfıt Kale (Aspat)

Yarımadanın güneybatısında Bağla koyuna yakın bir kayalık üzerinde kurulmuş. Çeşitli uygarlıklara ait kalıntılar yer almakta.

Sarnıçlar

Yarımadanın hemen tamamında Osmanlılar tarafından yapılan ve bugün "Gümbet" olanak tanımlanan sarnıçlar görülüyor. Zamanın zenginleri tarafından kendi adlarına inşa edilmişler.

Mustafa Paşa Cami

Kızılhisar'lı Mustafa Paşa, Bodrum'a tersane yaptırmak için geldiğinde bu camiyi yaptırmış (1723).

Antik Kentler

Myndos (Gümüşlük), Termena (Akçaalan) Telmisos (Gürece), Kadıyanda (Aşağıgöl), Theangela (Etrin) Yarımada bulunan antik kentler.

 


    Tarih ve Kültür, Bodrum
  • Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

    Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, kendi türünde dünyanın en önemli ve büyük müzelerinden biri.
    28.07.2015
  • Bodrum'un tarihçesi

    Tarih boyu birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Bodrum'un tarihi, arkeolojik bulgulardan da anlaşılacağı gibi beş bin yıl öncesine kadar dayanıyor.
    02.07.2015
  • Bodrum'un amforaları

    28.07.2015
Popüler Yerler