Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Güneydoğu Anadolu
  3. Diyarbakır

DİYARBAKIR TARİH VE KÜLTÜR

DİYARBAKIR TARİH VE KÜLTÜR

DİYARBAKIR SURLARI

Çin Seddi'nden sonra en uzun sur olması ile ünlenen ve UNESCO Kültür Mirası listesine seçilen Diyarbakır Surları 5,5 km uzunluğunda ve 7-8 m yüksekliğinde. MÖ 349 yılında Bizans İmparatoru Kostantinus tarafından yenilenen surların yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor. 16 kalesi ve 5 çıkış kapısı olan siyah bazalt surlar, kentin en ilgi çekici yeri. Ortaçağ askeri mimarisinin muhteşem  örneğini oluşturan bu surlar yazıtlar ve kabartmalarla süslenmiş.
 

ULU CAMİİ

Anadolu´nun en eski camilerinden Ulu Camii´nin yapılış tarihi ile ilgili kesin bilgi yok. Arapların Diyarbakır´ı 639´da ele geçirmesiyle, Mar-Toma kilisesi camiye çevrilmiş. Yapımında siyah bazalt taşların kullanıldığı cami duvarlarında, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı gibi çeşitli dönemlere ait yazıtlar bulunmakta. Deprem ve yangınlardan zarar gören ve büyük bölümü tekrardan yapılan Ulu Cami, günümüzde ziyarete açık.

 

MESUDİYE MEDRESESİ

Anadolu´nun ilk üniversitelerinden olan Medrese, Ulu Camii´nin kuzeyinde. İnşasına Artuklular zamanında başlanan medrese, motif ve kitabeleriyle ünlü.

 

ON GÖZLÜ KÖPRÜ

Dicle Köprüsü olarak ta bilinen köprü, Diyarbakır’ın üç kilometre güneyinde eski Silvan yolu üzerinde bulunuyor. Mervanoğlu devrinde MS 1065 tarihinde Nizamüddevle Nasr tarafından yaptırılmış.

 

ÇAYÖNÜ BULUNTULARI VE HİLAR KAYALIKLARI

Ergani ilçesinde bulunan Çayönü antik kenti cilalı taş devrine yani günümüzden yaklaşık 9000 yıl öncesine dayanıyor. Bu yerleşim yerinin ilk yerleşik hayata geçilen yerlerden biri  olduğu saptanmış. Kazı buluntuları Diyarbakır Arkeoloji Müzesi´nde sergileniyor.

 

MALABADİ KÖPRÜSÜ

Silvan ilçesi yakınlarında bulunan köprü, Artuklu dönemi eserlerinden. Köprü taş köprüler arasında kemeri en geniş olan köprülerden sayılıyor. Kemerlerin iki yanında kervan ve yolcuların konaklaması için odalar bulunuyor.


Popüler Yerler