Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Marmara
  3. Edirne

Edirne'ye yolu düşenler mutlaka görmeli...

II. Beyazıt Külliyesi

Tunca Nehri kıyısında, şehir merkezine 2 km uzaklıkta bulunan külliye, Edirne'nin en önemli yapıtlarından.

Cami, tıp medresesi, imaret, darüşşifa, hamam, mutfak, erzak depoları ve diğer bölümleriyle geniş bir alana yayılmış. II. Bayezıt'ın 1484-1488'de yaptırdığı külliyenin mimarı Hayreddin. Çok etkileyici bir görünümü olan külliye, küçüklü büyüklü yüze yakın kubbeyle örtülü.
Yapıların en ilginci 20,55 m çaplı, tek kubbeli, iki minareli anıtsal cami. Ana kubbeli mekanın yanlarında dokuzar kubbeli Tabhane (kitap basım yeri) bölümleri mevcut. Bu bölümler doğrudan dışarı açılıyor. Mermer mihrap ve minber yalın görünüşlü. Somaki mermerden, son derece zarif hünkar mahfili, Edirne'deki ilk örnek.

 

Yıldırım Beyazıt Camii

Edirne'nin 14. yüzyıldan kalma en eski camii olan Yıldırım Beyazıt Camii, şehir merkezine 3 km uzaklıkta. Gerek planı, gerekse sütun başlıkları, yapının haç planlı bir Bizans kilisesi olduğunu gösteriyor. Yıldırım Bayezıt adına camiye dönüştürülürken (1400) temel dışında yeniden yapılmış. Ancak kıble yapının eksenine uymadığından, mihrap, haç kollarından birinin köşesine konmuş, eğimli bir görünüş almış. Günümüzdeki görünümüyle dört kemerli, kubbeli ve tek minareli bir cami.

 

Sweti George Kilisesi

Edirne'nin Kıyık semtinde 1880 yılında inşa edilmiş. 1889'da dekore edilen kilisedeki yazılar Slav Bulgarcası ile yazılmış. Daha önce aynı yerde bulunan kiliseden kalma bazı tablolar var. Yapı bakımlı ve gezilebilir durumda.

 

Bedesten

 

Evliya Çelebi, “bedestendeki elmas ve takıların birkaç Mısır hazinesi değerinde olduğunu ve bunları 60 gece bekçisinin koruduğunu” yazar.

Eski camiye gelir temin etmek için Çelebi Mehmet zamanında 1417-1418 tarihleri arasında yaptırılmış. 19 kubbesi, 4 kapısı var. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme devrinde çok hareketli bir alışveriş yeri imiş. Çok değerli mücevherler satan dükkânlar bulunuyormuş. Günümüzde canlı alış veriş merkezlerinden.

 

Arasta

Arasta, Selimiye Camiini ziyarete gelen yerli ve yabancıların alışveriş ettikleri yerlerden biri turistik eşya satan dükkanlar çoğunlukta.

III. Murat zamanında Selimiye Camiine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmış. 225 m.boyunda , 73 kemerli, 4 kapılı. Aralıklı uzun süre restorasyonlardan geçmiş. 124 dükkân mevcut. Evliya Çelebi buranın “Kavaflar Çarşısı” olduğunu yazar. Dua kubbesinde, burada dükkânı olan esnafın sabahleyin dürüst satış yapacaklarına dair dua ettikleri bilinmekte. 

 

Edirne Sarayı

Sultan I. Murad tarafından yaptırılan ilk saraydan sonra, Sultan II. Murad döneminde Tunca'nın batısında, çok büyük bir alan üzerine 1450'de Edirne Sarayı'nın inşaatına başlanmış. Sultan'ın 1451'de ölümünden sonra oğlu Fatih Sultan Mehmed tarafından  yapı tamamlatılmış. Kalıntılar arasında, Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Babusseade, Matbahi Amire ve Adalet Kasrı yer alıyor.

 

Enez Antik Kenti

Enez (Ainos) tarihi dönemlerde çok önemli bir liman iken bugün kıyıdan 3.5 km içeride yer alıyor. Tarih boyunca birçok kereler restore edilmiş olan Enez Kalesi görülmeye değer. Aynı zamanda M.Ö. 6.yüzyıla dayanan bir kilise, bazı oyma mezarlar ve bir de plaj bulunuyor.

yle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösteriyor. Kesme taştan yapılan cami, 2475 m2'lik bir alanı kaplıyor. Mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43,28 m olan, 31,30 m çapındaki kubbesiyle de dikkat çekiyor. Ayasofya'nın kubbesinden daha büyük olan kubbe 6 m genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan sekiz büyük payeye oturtulmuş.Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında taş, mermer, çini, ahşap, sedef gibi süsleme özellikleriyle de son derece önemli. Mihrap ve minberi mermer işçiliğinin baş yapıtlarından. Yapının çini süslemelerinin, Osmanlı sanatında ayrı bir yeri var. 16. yüzyıl. çiniciliğinin en güzel örnekleri olan bu çiniler, 'sıraltı' tekniğinde, İznik'te yapılmış. Selimiye Camiinin 3,80 m çapında 70,89 m yüksekliğinde, üçer şerefeli dört zarif minaresi var. Cümle kapısının iki yanındakiler üçer yollu olup, her şerefeye ayrı merdivenlerden çıkılır. Diğer iki minare ise birer yollu. Bir külliye olarak inşa edilen yapının, geniş dış avlusunda Darüssıbyan, Darülkur'a ve Darülhadis yapıları bulunuyor.

 


Popüler Yerler