Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Ege
  3. Muğla
  4. Fethiye

FETHİYE TARİHİ ESERLER

FETHİYE TARİHİ ESERLER

 

TELMESSOS ANTİK KENTİ

 

Antik kaynaklar Telmessos'da büyük bir tiyatronun olduğundan söz eder. 1993 yılında yapılan kazılarda 3-4 metrelik toprak tabakası altında antik bir tiyatronun oturma sıraları bulunmuş. 1995 yılına kadar sürdürülen çalışmalar sonucu tiyatrodan kalan tüm kalıntılar gün ışığına çıkartılmış. Erken Roma döneminde inşa edilen ve MS 2. yüzyılda onarım geçiren tiyatronun 5 bin kişi kapasiteli olduğu ve Bizans döneminde arena olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Şimdiki haliyle bin 500 kişinin kullanımına cevap veren Telmessos Tiyatrosu'nun onarım çalışmaları devam ediyor.

 

LİKYA KAYA MEZARLARI

Şehir içinde Likya döneminden kalma MÖ4. yüzyıl eserleri ön planda. Likya kaya mezarları, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlar. Çok sayıda düzgün basamakları çıkınca mezarların en güzel ve görkemli olanı Amintas'a (Amyntas) ulaşılıyor. Cephesi iki sütunu olan İyon tapınağı tarzındaki bu kaya mezarı, Hermepias'ın oğlu Amyntas'a ait. Mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülebiliyor. Yaklaştıkça büyüklüğü karşısında hayranlık duyuyorsunuz. Soldaki sütunun orta kısmında, MÖ 4. yüzyıl alfabesi ile "Herpamiasoğlu Amyntas" yazılı. Amyntas mezarının yanında ona benzeyen, ancak sütununun biri kırılmış, tapınak biçimli bir kaya mezarı ile başka kaya mezarları da bulunuyor.

 

LAHİT MEZARLAR

Fethiye şehir merkezinde 15’i Roma döneminden kalan, 16 tane lahit mezar mevcut. Bunlardan en önemlisi postanenin yanındaki Likya dönemine ait (MÖ 4. yüzyıl) lahit mezarlardır.

 

FETHİYE KALESİ

Şehrin güneyinde yükselen kalenin, Aziz John'un şövalyelerine ait olduğu sanılıyor. Şehrin ilk kurulduğu yer olan kale, surla çevrili. Bugün bu surların altında Roma, üzerinde de Orta Çağ'da yapılan surlar görülüyor. Rodos Şövalyeleri bu kaleyi kullanarak bölgeye hakim olmaya çalışmışlar ve limandaki Şövalye Adası'nı kullanarak şehri denetim altında tutmuşlar.

Duvarlara oyulmuş birkaç yazı ve tarihi belirsiz bir sarnıç dışında, tepenin doğu yüzünde küçük, basit iki kaya mezarı bulunuyor.

 

FETHİYE MÜZESİ

Arkeolojik yönden zengin olan Fethiye’de müze kurma çalışmaları 1962 yılında başlamış. Antik medeniyetler açısından son derece zengin olan çevreden toplanan eserlerin derlenmesi ile müzenin ilk çekirdeği oluşturulmuş. Önceleri şimdiki belediye binasının altında bir depo-müze seklinde faaliyetlerini sürdüren yapı, 1982 yılında yapımı tamamlanan bugünkü modern binasına taşınmış. Sergilenen eserlerin çoğunluğu Fethiye ve çevresi kaynaklı. Pek çoğu yörede yapılan arkeolojik kazılarda ele geçirilerek müzeye getirilmiş.

Etnografya ve arkeoloji salonlarının bulunduğu müzenin arkeoloji salonunda, MÖ III. binden başlayarak, Bizans Dönemi sonuna kadar tarihlenen heykel, seramik ve sikkeler, kronolojik bir sıra içerisinde ziyaretçilere sunuluyor. Bu salonda yer alan ve Likçe'nin çözümlenmesine yardımcı olan Tringual Stel, önemli eserler arasında. Etnografya salonunda ise, yöreye has folklorik eserler bulunuyor. Bu salonda yörede dokunan Üzümlü Dastari'nin dokunduğu tezgah hala çalışır durumda. Müzenin bahçe bölümünde, Psidia tipi lahit mezarlar ile Likya Kültürü'nün önemli eserlerinden olan Izraza Mezar Anıtı sergileniyor.

 

CEZAYİRLİ CAMİİ

Cami, 1791 yılında Cezayirli Hasan Paşa tarafından yapılmış. Hasan Paşa ayrıca Kemer Köprüsü, Yayla yolundaki Paşa Hanı, Yaka köyündeki su kemerleri gibi birçok yapıyı da Fethiye'ye kazandıranmış.


    Tarih ve Kültür, Fethiye
  • FETHİYE TARİHÇESİ

    Antik çağlardaki adı Telmessos olan Fethiye, bölgedeki diğer kentler gibi, Anadolu'nun en eski yerleşim yerleri arasında bulunuyor.
    01.07.2015
  • FETHİYE, ANTİK KENTLER

    Fethiye tarihçesi ve bölgedeki antik kentler...
    01.07.2015
Popüler Yerler