Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. İç Anadolu
  3. Kayseri

KAYSERİ'NİN TARİHİ YERLERİ

 

Ulu Cami

Cami Kebir Mahallesinde, Kapalı Çarşının hemen yanında yer alır.

Ulu Cami 1134-1143 yılları arasında Kayseri'yi, devletine başkent yapan Danişmentiler'in 3. hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmış. Selçuklu Hükümdarı I. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1205 yılında Yağıbasanoğlu Muzaffereddin Mahmut tarafından onarılmış.

 

Gülük Cami

Çok güzel çini mozaiklerle süslü mihrabı, Selçuklu çini sanatının şaheserlerinden biri olarak görülebilir durumda.

Şehrin içinde, Düvenönü semtinin güneybatısında Gülük Mahallesinde yer alır. Danişmentlilere ait cami ve medreseden meydana gelen bu yapıyı Muzaffereddin Mahmut'un kızı "Atsız Elti Hatun", 1211 yılında yaptırmış.

Lale Cami

Lale Mahallesi’nde, Lala Musluhiddin Paşa tarafından yaptırılan cami, Selçuklu devrine ait.
Selçuklu tarzı ahşap minberi üzerinde yazılı Ayetel Kürsi orijinalliğini korumakta. Minaresi sonradan yapılan caminin doğu tarafında bir türbe, kuzey tarafında bir hamam bulunuyor.

 

Hunat Cami ve Külliyesi

Cami, 1238 yılında Selçuklu hükümdarı I. Alaeddin Keykubat'ın karısı Mahperi Hatun tarafından yaptırılan külliyenin bir bölümü.

Ortasındaki kubbesi ve minaresi sonradan inşa edilmiş. Doğu ve batısındaki taç kapıları Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden. Ahşap minberi orijinal. Sağlam kesme taş işçiliği ve kaleyi andıran duvarlarıyla dikkati çekici.

 

Hacı Kılıç Cami ve Medresesi

İstasyon Caddesindeki medrese ve cami, II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in oğlu İzzeddin Keykavus zamanında 1249-1250 tarihinde yaptırılmış. Birbirine bitişik olan binaların ayrı girişleri olup, sol tarafı cami, sağ tarafı medrese.

 

Kurşunlu Cami

Hacı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan cami, Mimar Sinan'ın eserlerinden olup klasik Osmanlı mimarisi üslubunda, kitabesine göre 1585 yılında inşa edilmiş. Mermer işçiliği, minberi, mihrabı ve kürsüsü orijinal.

 

Döner Kümbet

Selçuklu eserlerinin Kayseri'deki en güzel örneklerinden.

Prenses Şah Cihan Hatun adına yapılmış olan bu kümbet, kendisine has özellikleriyle dikkati çeken bir eser.Çokgen şeklindeki kümbetin, her bir yüzüne çeşitli geometrik şekiller, efsanevi yaratıklar kabartma olarak yapılmış.

 

Kutluğ Hatun Türbesi

Hunat Cami’nin doğusunda. Şah Kutluğ Hatunun emriyle 1349 yılında yapılan bu kümbet, büyük ve süslü taç kapısı ile Kayseri'de türünün başyapıtı.

 

Mahperi Hatun Türbesi

Hunat Cami ile medresenin arasında, eşine az rastlanır bir sanat eseri.

 

Sırçalı Kümbet

Silindir şeklinde olan kümbet, çok düzgün ve üstün işçilikle kesme taşlarla yapılmış.

 

Çifte Kümbet

Kayseri'den 1 km uzaklıkta Sivas yolu üzerinde 2 kümbet bulunuyor. Bunlardan birisi iz bırakmadan harap olmuş, ikincisi oldukça iyi korunmuş ve bugün ayakta. 1247 yılında Melike Adile Hatun adına kardeşleri tarafından yaptırılmış.

 

Kültepe Ören Yeri

Kayseri-Sivas karayolunun 20. km.sinden, yolun 2 km. kuzeyinde yer alan yüksekliği 22 m. çapı 500 m.yi bulan bir höyük tepe ile onun etrafını çeviren Karum adı verilen aşağı şehirden ibarettir. Dünyaca tanınan bu açık hava müzesi ilk olarak 1881'de   dikkati çekmiştir. Yapılan kazılarda Kültepe'de, Asur, Genç Hitit, Roma-Pers ve Tabal Dönemlerine ait eserler ve bulgular ele geçirilmiştir. Bu eserlerin en önemlileri Asur dilinde yazılmış çivi yazılı tabletlerdir. Bunlar Anadolu'nun en eski yazılı  belgeleridir.

 

Şehir Surları ve Kalesi

Cumhuriyet Meydanında bulunan Kayseri Surları ve Kalesi 3. yy. ortasında inşa edilmiş, 6.yy. ortasında da daraltılmış ve tamir edilmiştir. Kayseri şehrinin tarihi kalesi iki kısımdan ibarettir: dış sur ve burçlardan meydana gelen dış kale ve iç kale.

 

Sultanhanı Kervansarayı

Kayseri-Sivas karayolunun 50.km.sinde bulunuyor. Selçuklu Sultanı 1. Alaattin Keykubat zamanında (1232-1236) yapılmış. Kervansaray kapı süslemesi ve iç mimarisi ile ön plana çıkmış.

 

Karatay Kervansarayı

Bünyan İlçesi, Karadayı köyünde bulunan Kervansarayı 1255 yılında Selçuklu vezirlerinden Celalettin Karatay yaptırmış.Türbe ve sütunlarındaki kabartmalar Selçuklu taş işlemeciliğinin güzel örneklerinden.

 

Bedesten

Kapalı çarşının içinde bulunan bedestenin, üç büyük kubbe ve kubbeciklerden meydana gelen tavan örtüsü mevcut. 1497 yılında yaptırılmış.

 

Kapalıçarşı

Türkiye'nin dört büyük kapalı çarşısından biri olan ve dört giriş kapısı bulunan Kayseri Kapalı Çarşısı, 1859 yılında yaptırılmış.

 

 


Popüler Yerler