Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Akdeniz
  3. Mersin
  4. Anamur

Tarihten izler, Mersin, Anamur

ANAMUR MÜZESİ

Anamur Müzesi’nde etnografik ve arkeolojik eserler bölümü, kütüphane, fotoğrafhane, labaratuar, konservasyon ve sanat galerisi gibi üniteler bulunuyor.
Arkeolojik bölümde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergileniyor. Bozyazı'daki kazıda bulunan kabartma motifli altın diadem; Anamur nekropolünde bulunan 36 parça ajurlu Bizans yapısı altın objeler, bronz athena, kantar ağırlığı, müzenin önemli eserleri arasında yer alıyorlar.

Anamur kazılarında çıkartılan ve çoğu mitolojik sahneleri içeren bitki ve geometrik desenli insan figürlü zengin mozaik örnekleri ile MÖ 6. yüzyıla ait ve Aydıncık'ta bulunan, kırmızı ve siyah figür tekniğinin en güzel uygulamaları olan Lekitoslar ilginç.
Helenestik, Roma ve Bizans dönemlerine ait taş kitabe, mil taşları, taş pişmiş topraktan heykeller ve kabartmalar, Anamur kazılarında bulunan insan yüzlü kandil örnekleri, taşın bir dantel gibi işlendiği bitkisel süs ve hayvan figürlü taş işleme örnekleri de müzede sergileniyorlar. Etnografi bölümünde, geleneksel sanatların örnekleri, yörük eşyaları ve "Post Yanışlı" kilim türleri, zengin bir koleksiyon oluşturuyor.

 

 

MAMURE KALESİ

Mamure Kalesi, Anamur’un yaklaşık 7 km. güney doğusunda, Anamur - Bozyazı karayolunun kıyıyla buluştuğu yerde bulunuyor. Kale ilk olarak MS 3. veya 4. yüzyılda yapılmış, sonraları Bizanslılar ve Haçlılar tarafından genişletilmiş. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında ele geçirilerek yıkılmış ve yerine bugünkü kale yapılmış. Daha sonra, Karamanoğulları ve Osmanlılar’ın eline geçmiş. 3 avlulu kale bir hendekle çevrili ve 36 kuleden oluşuyor. Batı avlusunda halen ibadete açık, onarım görmüş tek minareli tarihi bir cami bulunuyor. Kalenin karşısında karayolu üzerinde yıkık bir de hamam yer alıyor.

İki bölümden oluşan kalede iç içe iki sur ve surlar üzerinde kaleyi bütünüyle dolaşan ve bir taraftan bir tarafa geçişi sağlayan burçlar arasında bir yol bulunuyor. 39 kule bu yol üzerinde yer alıyor.
Günümüze kadar sayısız onarım görmüş ve bu sayede günümüze dek ayakta kalmayı başarmış. Kale, Kıbrıs’tan gelen Ermeniler’in de yerleşim merkezi olmuş, hatta burada Ermeni İmparatorluğu adı altında bir prenslik bile kurmuşlar. Ancak bu prensliğin varlığı uzun sürmemiş. Selçuklular’dan sonra Osmanlı’ların eline geçen Mamure Kalesi, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne geçmiş.

 

ŞEKBÜKÜ MAĞARASI

Anamur’dan yaklaşık 9 km uzaklıkta Ovabaşı köyünde bulunan ve içinde dikit ve sarkıtların yer aldığı bu mağara, yöre halkına göre astım hastalarına ve çocuğu olmayan kadınlara iyi geliyor.

ÇUKURPINAR MAĞARASI (DÜDENİ)

Anamur’a 46 km uzaklıkta 1880 m yükseklikte olup, Taşeli platosundaki Sugözü köyü yakınında Çukurpınar Yaylasında yer alıyor. 1990 yılında bulunan ve Türkiye’nin en büyük mağarası olduğu söylenen bu mağaranın tahmin edilenden daha büyük olabileceği düşünülüyor. Son araştırmalarda, mağaranın ancak 1200 metre derinliklerine inilebilmiş. Mağaracılar tarafından yapılan araştırmalar halen sürmekte olup, mağara şu ana dek dünyanın ikinci büyük mağarası konumunda.

 

KALINÖREN KENTİ

MS 1. yüzyılda yapılandırılmış kentte sarnıçlar, evler, dükkanlar, kilise, sur duvarları, resmi binalar ile mezarlık bulunuyor.

 

PULLU MİLLİ PARKI

Dinlence yeri olup, deniz, orman ve yaban hayatının buluştuğu bir milli park. Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı bir kaç kumsaldan biri olarak biliniyor. Bu sebeple doğa bilimcileri ve çevre korumacılarının yoğun ilgisiyle karşı karşıya.

 

ALAKÖPRÜ

Anamur-Sinop Atatürk yolunun geçtiği köprü Anamur’dan 16 km uzaklıkta, Dragon çayı üzerinde yer alıyor. Karamanoğulları tarafından 1230 yılında yapılmış. Köprü, anayatak üzerinde 19.65 metre açıklığında tek göz olarak nitelendirilebilir. Ayrıca doğu tarafında taşkın suları için bir boşaltma gözü bulunuyor; zamanla eskiyen göz beton ile tekrar yapılandırılmış ve sağlamlaştırılmış. Ana kemerin yapısı çok önemli bir işçilik ve sağlam traverten malzeme ile başlı başına bir özellik ve değer ifade ediyor. Sağlam kaya zemine oturtulan temelleri ve sade profilasyonla oluşturulan taşıyıcı ve takviye kemeri, köprünün en sağlam ve değerli öğesi.

 

ÇOBAN KALESİ

Anamur-Antalya karayolunun 15 km’sinde bulunan Çamlıpınar köyünün içinden geçerek yolun sonunda deniz kenarına hakim bir tepe üzerindeki Çoban Kalesi kalıntılarına ulaşabilirsiniz. Yapıya, kuzeyde bulunan 1,70 m genişliğindeki taç kapıdan giriliyor. Kalenin tam ortasında bulunan geniş avlu, işlevleri değişik çok sayıda oda ile çevrelenmiş. Mekanların iç yüzeyleri sıvalı olup, dışarıya savunma amaçlı mazgal delikleriyle açılıyor. Bir Osmanlı derebeyine ait olduğu düşünülen yapının 16 veya 17. yüzyılda inşa edildiği sanılıyor.

 

 

 


Popüler Yerler