Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Marmara
  3. Bursa

Cumalıkızık

Cumalıkızık

Osmanlı yerleşimlerinin yavaş yavaş Bursa civarına kaydırıldığı dönemde kurulmuş 700 yıllık bir vakıf köyü Cumalıkızık; Osmanlı’nın erken dönemine ilişkin sivil mimarinin en güzel örneklerini barındıran, tarihi dokusunu günümüze dek koruyabilmiş bir açık hava müzesi aynı zamanda...

Bursa’nın 10 kilometre doğusunda, Bursa-Ankara karayolundan Uludağ eteklerine sapan yol, 3 kilometre sonra Cumalıkızık köyüne ulaşır. Bursa’nın yanı başında bulunan yerleşim, hiç apartmanı olmayan, mimari dokusu bozulmadan günümüze ulaşmış ender köylerden biri.

Uludağ eteklerinde yer alan Cumalıkızık köyünün kuruluşu çok eskilere dayanıyor. Orhan Gazi Bursa’ya girmeden önce birçok yerleşim alanı kurmuş: Bayındırkızık, Derekızık, Hamamkızık, Değirmenlikızık, Fidyekızık. Bunların arasından topluca gidilip cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık denmiş. Köyler birbirine yakın olduğu için, bir sigara içimlik sürede birinden çıkıp diğerine ulaşılıyormuş. Birbirine yakın  köylerdeki evler de iç içe inşa edilmiş. 700 yıllık cami, evlenme törenleri ile bayramlarda kullanılan tarihi hamam, Sanatevi ve Etnografya Müzesi Cumalıkızık’ta görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Köy halkının, gösterdiği sıcaklık, samimiyet ve misafirperverliğin gezinize ayrı bir tat katacağı kesin. Ekşi maya ile yapılmış ve odun ateşinde pişirilmiş nefis ekmeğinin tadına bakmadan Cumalıkızık’tan ayrılmayın. Köy fırınının bayatlamayan ekmeği için çevre köylerden ve Bursa’dan gelenler oluyor. Fırının ekmeği kadar çöreği de ünlü.

 

NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan, otoyol ile Darıca, Bayramoğlu sapağından çıkıp feribotla Eskihisar’dan Topçular’a geçtiğiniz vakit Yalova’dan Bursa’ya iki saatte ulaşmanız mümkün. Göbekten Ankara-Eskişehir yoluna dönerseniz, 9 kilometre sonra sağa ayrılan iki yanı ağaçlı asfalt yol 2 kilometre sonra sizi Cumalıkızık köyüne getiriyor. 


Cumalıkızık Nerede, Harita

Cumalıkızık nasıl gidilir

Popüler Yerler