Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Akdeniz
  3. Antalya
  4. Manavgat

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi

Manavgat Çayı, Manavgat’ın 4 km. kuzeyinde Manavgat Şelalesi’ni oluşturuyor. Şelale çevresi, kanallar ve setlerle düzenlenerek güzel bir mesire yeri haline getirilmiş.

Antalya’dan Manavgat’a giderken, yol boyunca sıralanan Perge, Aspendos, Side gibi görkemli antik kentleri gezdikten sonra Alanya yönünde 15 km. gidip sola saparsanız  4 km. sonra Manavgat Şelalesi’ne ulaşırsınız. Batı Torosların Seydişehir ve Beyşehir Gölleri arasına giren Şeytan Dağı’nın (2130 m.) yamaçlarından kaynağını alan 94 km. uzunluğundaki Manavgat Çayı, antik devirde su kemerleri aracılığıyla Seleukia ve Side kentlerinin su ihtiyacını sağlarmış. Dağlık ve ormanlık alanlardan geçerken kanyon biçimli dar bir vadide akan çay, 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı’nda 500 hektarlık bir yapay göl oluşturduktan sonra düzlükte akmayı sürdürür ve Manavgat ilçe merkezinin kuzeyinde güzel bir şelale meydana getirir. Deniz kıyısından Manavgat ilçe merkezine kadar 7 kilometrelik bir haliç yapan çayın denize döküldüğü yerde genişliği 180 m., derinliği ise ancak 4 m. kadardır. Daha yukarılarda bu derinlik 6-7 m. ve genişlik 25-64 m. arasında değişir. Hemen hemen hiçbir yerinden geçit vermeyen bu çay, kışın bazen fazla kabararak batısındaki bölgeyi su altında bırakır. İlçe merkezine adını veren Manavgat Çayı yeşil akar. Yaz-kış eksilmeyen bol suyu buz gibidir. Çayın ortalama debisi 149 metreküp/saniyedir; ilkbahar aylarında ise bu rakam 229 metreküp/saniyeye kadar yükselir. İçinde göller bulunan Altınbeşik Düdensuyu Mağarası’nın suları da Manavgat Çayı’na karışır.

 

Çay ve şelaleler, Manavgat’ın en belirgin unsurları. Çınar ağaçlarının gölgesindeki mesire yerinde, yer yer oluşan küçük anaforları izleyip suyun huzur dolu sesini dinleyebileceğiniz lokantalar, seyir terasları ve çay bahçeleri var. Burada yemek yemeyi düşünürseniz Manavgat Çayı’nın serin sularında yetişen lezzetli alabalıkların tadına bakabilirsiniz.

 

Çayın biri kaynağında, diğeri de ilçe merkezine 4 km. kuzeyde olmak üzere iki şelalesi var. Baraj yapımı sırasında doğal yapısını yitiren, daha sonra yapılan çalışmalarla eski görünümü kazanan Manavgat Şelalesi’nin çevresi etkileyicidir. Şelalenin suları 3-4 m. yukarıdan ve yavaş yavaş hız kaybederek akar. Sideliler bu berrak ve soğuk suyu, su kanalları ile Akdeniz sahilindeki Side kentine götürmüşlerdir. Kent yakınlarına kadar yemyeşil akan bu çay, burada ikinci bir şelale meydana getirir; Büyük Şelale’ye gelmeden, Manavgat’tan 2 km. sonra sağda, Küçük Şelale yolu ayrılır. Yoldan 1 km. içeride, çayın Küçük Şelale bölümü karşınıza çıkacak. Büyük Şelale’ye göre daha alçak bir yükseltiden dökülen Küçük Şelale’nin çevresi de bir mesire yerine dönüştürülmüş.

 


    Keşfedin, Manavgat
  • SORGUN

    Side’den çıkıp doğuya yöneldiğinizde sırtını ormanlara dayamış müthiş kumsalıyla Sorgun’a ulaşırsınız.
    30.06.2015
  • Titreyengöl Efsanesi

    30.06.2015
  • Titreyengöl

    30.06.2015
Popüler Yerler