Otel ve Tatil Rehberi

Otel ve Tatil Rehberi

  1. Otel ve Tatil Rehberi
  2. Marmara
  3. İstanbul

Yedikule Surları ve Zindan, İstanbul, Yedikule

Yedikule Surları ve Zindan, İstanbul, Yedikule

Yedikule, sahil yolunda Kara Surları’nın başladığı yerdedir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İstanbul’a ancak özel izinle girilebiliyordu. Ziyaretçiler şehri çevreleyen surlardaki kapılarda bekletilip izinleri kontrol edildikten sonra kente alınıyorlardı. Sabah açılan kapılar, akşam kapanıyordu. İçeridekileri koruyan kapılar, dışarıdan da İstanbul’u korumaktaydı.
Surlardaki en görkemli kapı, bugün “Yedikule” diye tanımladığımız Marmara Denizi’ne yakın “Altın Kapı”ydı. Bu imparator merasim kapısı, iki mermer kule arasında zafer takı gibi yerleştirilmişti. Zaferden dönen ordular, İmparator ve maiyeti şehre bu kapıdan girerdi.
Altın Ka­pı’nın arkasına Bizanslılar tarafından yapılan 5 kuleli hisara Fatih Sul­tan Mehmet tarafından 1458'de ya­pılan 2 kule ilavesiyle yapı Yedi­kule diye anılmaya başlanmıştır. Osmanlı hazinesi 16. yüzyılın son çeyreğine kadar bu hisarlarda korunmuştur. Zindan olarak kullanılırken “Ki­tabeler Kulesi” yabancı siyasiler için, Altın Kapı yanındaki “Piyonlar” ise Müslüman tutuklular için kullanılı­yordu. Ünlü tutuklular ise Sultan II. Osman, Çandarlı Halil Paşa Oğul­ları ve Deli Hüseyin Paşa’dır. Son Ab­basi Halifesi Mütevekkil, Avusturya, Fransız ve Rus Sefirleri, Ermeni Patriği Avedik ve Trabzon Rum İm­paratoru David Komnenos’tur. Güney piyonundaki “Kan­lı Kuyu” çok ünlüdür. Zaman içerisinde hazine, depo ve elçi hapishanesi olarak kullanılan Yedikule günümüzde müze olarak kullanılmakta, çeşitli etkinlik ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Yedikule Caddesi, Yedikule.
Pazartesi hariç her gün 09.30-17.00

 


Popüler Yerler